PAWZ ŠAPICE PET SHOP

TEL: 062 850 4200

Dopunska Ishrana za Štence i Mačiće

Prihrana mlekom štenaca i mačića: Saveti za pravilnu ishranu vaših ljubimaca

Prihrana mlekom štenaca i mačića je ključna za pravilan razvoj i zdravlje vaših malih ljubimaca. Pravilna ishrana u ovom periodu može imati dugoročne posledice na njihov rast, imunitet i opšte zdravstveno stanje. U ovom članku, istražićemo važnost pravilne ishrane mlekom, kako pravilno hraniti štence i mačiće, kao i alternativne opcije za prihranu.

Zašto je pravilna ishrana mlekom važna?

Mleko je prva hrana koju štenci i mačići konzumiraju odmah po rođenju. Ono pruža esencijalne hranljive sastojke i antitela koja su neophodna za rast i razvoj njihovog organizma. Mleko takođe pomaže u jačanju njihovog imunog sistema, štiteći ih od infekcija i bolesti.

Kada početi hraniti štence i mačiće mlekom?

Štenad i mačići treba da se hrane mlekom svoje majke najmanje prvih 4-6 nedelja života. Majčino mleko je najbolje jer je bogato hranljivim sastojcima i antitelima koja su neophodna za pravilan rast i razvoj.

Kako pravilno hraniti štence i mačiće mlekom?

Ako nije moguće hraniti štence i mačiće majčinim mlekom, može se koristiti zamensko mleko za štence i mačiće. Važno je koristiti samo specijalno formulisano zamensko mleko, jer obično mleko za ljude nije pogodno za njihovu ishranu i može izazvati probavne probleme.

Za hranjenje štenaca i mačića zamenskim mlekom, koristite flašicu za bebe ili specijalnu flašicu za štence i mačiće. Pre nego što počnete, proverite temperaturu mleka – trebalo bi da bude oko 37°C, što je temperatura tela šteneta ili mačeta.

Hranjenje treba obavljati laganim pritiskom na flašicu kako biste simulirali prirodan proces sisanja kod majke. Nemojte ih hraniti na leđima, jer to može izazvati gušenje.

Alternativne opcije za prihranu štenaca i mačića

U nekim situacijama, možda nećete imati pristup zamenskom mleku ili majčino mleko možda nije dostupno. U tom slučaju, možete se konsultovati sa veterinarom o alternativnim opcijama za ishranu vaših štenaca i mačića.

Veterinar vam može preporučiti specijalnu formulu za prihranu štenaca i mačića koja je prilagođena njihovim potrebama. Takođe, mogu vam dati savete o pravilnoj ishrani, rasporedu hranjenja i količini hrane koju treba dati štencima i mačićima u različitim fazama razvoja.

Zaključak

Prihrana mlekom štenaca i mačića je ključna za pravilan rast i razvoj vaših malih ljubimaca. Pravilna ishrana u ovom periodu može imati dugoročne posledice na njihovo zdravlje i dobrobit. Ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti o ishrani vaših štenaca i mačića, najbolje je konsultovati se sa veterinarom koji će vam pružiti najbolje savete i preporuke.

Pawz – Šapice Pet Shop tim je tu da vam pomogne oko saveta i izbora prihrane za Vaše ljubimce. 

Pawz.rs Newsletter

Prijavite se na email listu za sveže savete, i za kupon od 5% popusta na sledeću kupovinu.

Ponuda važi samo za email adrese koje nisu već u bazi prijavljenih.