PAWZ – ŠAPICE PET SHOP

TEL: 062 850 4200

Ishrana Skotnih/Gravidnih Pasa

Ishrana skotnih/gravidnih pasa je veoma važna kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit štenaca koji se razvijaju u majčinoj utrobi. U ovom tekstu razmotrićemo najvažnije savete za ishranu skotnih pasa.

Kvalitet na prvom mestu

Prvo i najvažnije pravilo je da skotne pse treba hraniti kvalitetnom hranom, bogatom hranljivim sastojcima. Ishrana bi trebalo da bude uravnotežena i sadrži dovoljne količine proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala. Takođe je važno da se hrana ne preteruje kako bi se izbeglo prekomerno gojenje.

U prvom tromesečju trudnoće, psi ne moraju jesti više nego inače, ali u drugom i trećem tromesečju, potrebe za hranom će se povećati jer će se štenci brže razvijati. Količina hrane koju treba dati zavisi od rase, veličine i starosti kuje, kao i od broja štenaca koji se očekuju.

Kvalitetna hrana za skotne pse treba da sadrži proteine visokog kvaliteta, poput piletine, ćuretine, ribe ili govedine. Takođe bi trebalo da sadrži zdrave masti, poput lososa, avokada ili kokosovog ulja. Ugljeni hidrati bi trebalo da budu složeni, poput pirinča, slatkog krompira ili ovsene kaše. Važno je izbegavati prerađenu hranu i hranu bogatu šećerom.

Vitamini i minerali su važni

Pored toga, treba voditi računa o unosu vitamina i minerala. Gravidnim psima bi trebalo davati hranu bogatu gvožđem, kalcijumom i folnom kiselinom. Možete koristiti i dodatke ishrani, ali uvek bi trebalo konsultovati veterinara pre nego što to učinite.

Konačno, važno je napomenuti da treba izbegavati hranu koja može biti štetna za mame i štenad. To uključuje čokoladu, grožđe, luk, beli luk i slatkiše koji sadrže ksilitol (derivat šećera). Takođe bi trebalo izbegavati hranu koja može biti prejaka za skotne pse, kao što su začinjena hrana ili hrana koja može izazvati probavne probleme.

Obavezno je dodati…

Ukratko, ishrana skotnih pasa je veoma važna kako bi se osigurala zdravlje i dobrobit majke i štenaca. Treba se fokusirati na uravnoteženu ishranu bogatu hranljivim sastojcima, izbegavati prerađenu hranu i hranu bogatu šećerom, i voditi računa o unosu vitamina i minerala. Takođe bi trebalo izbegavati hranu koja može biti štetna za kuje i štenad. Ako niste sigurni šta da hranite vašu skotnu kujicu, uvek bi trebalo da se obratite svom veterinaru za savet.

Pawz – Šapice Pet Shop tim je tu da vam pomogne oko izbora hrane za Vaše skotne/gravidne pse.

Pawz.rs Newsletter

Prijavite se na email listu za sveže savete, i za kupon od 5% popusta na sledeću kupovinu.

Ponuda važi samo za email adrese koje nisu već u bazi prijavljenih.