PAWZ – ŠAPICE PET SHOP

TEL: 062 850 4200

Kako Smanjiti Anksioznost Ljubimaca za Novogodišnje Praznike

Novogodišnji praznici su vreme radosti i slavlja za ljude širom sveta. Međutim, za naše ljubimce, ova doba godine može biti izvor anksioznosti i stresa. Buke petardi, vatrometa i glasna muzika mogu biti izuzetno zastrašujući za naše četvoronožne prijatelje. Srećom, postoje korisni saveti i trikovi koji mogu pomoći u smanjenju anksioznosti ljubimaca tokom novogodišnjih proslava.

Saveti za smanjenje anksioznosti ljubimaca tokom Nove godine

Kreirajte sigurno utočište: Ljubimci se osećaju sigurnije kada imaju svoj prostor gde mogu da se sakriju od buke i gužve. Obezbedite im mirno mesto u kući gde se mogu sakriti, kao što je kutak sa mekanim jastucima ili čak posebna soba. Postavite im njihove omiljene igračke i posudu sa vodom kako bi imali sve što im je potrebno na dohvat šape.

Korišćenje prirodnih relaksirajućih sredstava: Postoje brojne prirodne alternative koje mogu pomoći u smirivanju anksioznosti kod ljubimaca. Biljke poput lavande i valerijane imaju veoma umirujuće dejstvo. Možete koristiti aromatične ulja ili kupiti sprejeve sa prirodnim sastojcima koja će pomoći vašem ljubimcu da se opusti. Takođe, razmislite o korišćenju feromona, mirisa koji miriše slično majčinom mleku i može pomoći u smanjenju anksioznosti kod pasa i mačaka.

Održavajte rutinu i vežbajte: Ljubimcima je važno da održe svoju uobičajenu rutinu tokom praznika. Redovna ishrana, šetnje i igra su ključni za njihovu dobrobit. Takođe, kroz fizičku aktivnost ljubimac može otpustiti višak energije i smanjiti stres. Pokušajte da redovno vežbate sa svojim ljubimcem tokom novogodišnjih proslava kako biste im pomogli da se opuste i zadrže svoju pozitivnu energiju.

Kako obezbediti mir i radost za vaše ljubimce ovog prazničnog perioda

Izolujte buku: Zvukovi vatrometa i petardi mogu biti posebno zastrašujući za ljubimce. Pokušajte da ih izolujete od spoljašnje buke tako što ćete zatvoriti prozore i vrata, a možete koristiti i zvučno izolovane prostorije. Takođe, pustite muziku ili televizor kako bi prekrili zvukove iz okoline i pružili ljubimcu dodatnu sigurnost.

Budite tu za njih: Vaša prisutnost i podrška mogu biti od velike pomoći za smanjenje anksioznosti kod vašeg ljubimca. Provedite više vremena sa njima, mazite ih, igrajte se i pružite im dodatnu pažnju. Takođe, pokušajte da ostanete mirni i samouvereni kako biste preneli pozitivnu energiju na vašeg ljubimca.

Konsultujte se sa veterinarom: Ako primetite da se anksioznost vašeg ljubimca ne smanjuje ili da postaje sve gora tokom novogodišnjih proslava, kontaktirate svog veterinara. Oni mogu ponuditi dodatne savete i preporučiti odgovarajuće tretmane koji će pomoći vašem ljubimcu da se oseća bolje.

Važni koraci za umanjivanje stresa kod ljubimaca tokom novogodišnjih proslava

Upoznavanje sa novim zvucima: Pripremite svog ljubimca za buku koja se očekuje tokom novogodišnjih proslava. Možete koristiti CD ili Youtub kanal sa zvucima petardi i vatrometa kako biste postepeno navikli vašeg ljubimca na te zvukove. Počnite sa niskim jačinama zvuka i postepeno ih povećavajte kako bi se ljubimac postepeno navikao na buku.

Koristite suplemente za smirenje: Postoje suplementi koji mogu pomoći u smanjenju stresa kod ljubimaca tokom praznika. Konsultujte se sa veterinarom kako biste saznali koje suplemente su bezbedne i efikasne za vašeg ljubimca.

Ne ostavljajte ljubimca samog: Ako znate da će buka biti glasna i da će vaš ljubimac biti anksiozan tokom novogodišnjih proslava, pokušajte da ne ostavljate ljubimca samog kod kuće. Ako ipak morate da izađete, obezbedite nekog pouzdanog ko će biti tu da brine o njima i pruži im podršku tokom tog vremena.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da smanjite anksioznost vašeg ljubimca tokom novogodišnjih proslava. Važno je da se posvetite njihovoj dobrobiti i da im pružite sigurno i srećno okruženje u ovom prazničnom periodu. Uživajte u blagodetima Nove godine zajedno sa vašim ljubimcem i neka ova proslava bude mirna i vesela za sve. 

Srećna Nova godina!

Pawz – Šapice Pet Shop tim je tu da vam pomogne oko saveta za Vaše kućne ljubimce.

Pawz.rs Newsletter

Prijavite se na Pawz.rs email listu za naše ekskluzivne popuste i savete za Vaše ljubimce

error: Kopiranje nije dozvoljeno!